Wednesday, 7 December 2011

kembar?????

morning semua......
lama nya xmenulis
coz semakin malas kan
nak bawak badan pun dah xlarat
huhuhuaaaaa.....
kalau boleh cuti awal kan best
tapi sygla plak
lbh baik simpan utk spend time
dgn baby+aiman lps bsalin nant

apa yg kembar?
baby me kembar ke?
heheheheh....
xla,so far dok pi scan tu....
nampak mcm satu jer
tapi perut....sakannnnn

semalam pegi check-up
nurse tu tanya...kembar ke?
me kata xla.....
tapi takut gak bila dia tanya camtu
dibuatnya kembar sungguh
heheheheh....kalau sungguh pun
alhamdulillah....rezki Allah
kitaorg terima jer
tapi x kot......coz scan nampak sorang jer

smlm pg klinik
nurse cakap kaki me dah bengkak
dia pesan kalau dah sakit2 tu
terus jer pg spital
surprise jer me rasa
mula la mcm2 rasa datang
semakin nak dekat dgn masanya ni

skrg ni lps keja
blk rumah, mandi
me mmg baring jer atas katil
tdo senget
ampu perut dgn bantal
kalau baring straight...
rasa mcm tekan muka baby kat tilam
then cepat pedih ulu hati kalau baring straight

nak tgk tv pun mls
sian aiman lyn tv sorang2
smlm mama + abah penat
dia lyn tv sorang2
bila nak tukar channel jer
dia kejut mama srh tukar
kena ajar dia tkr channel sndri ni
hehehehheeh

aiman kalau lyn tv
baring kat toto dpn tv
mama dah xblh join tdo sama
kalau me baring bawah
nak bgun nant
punyala azab
mcm kena guna kren je utk agkt
huhuhuhuhu
kalau ddk lama2 kat sofa pun
perut rasa sakit coz dok tekan kan
kat tempat c-sect tu
sudahnya....baring jerla

xpela.....sabar jela....
ada dalam 4 -6 minggu lg
semua ni akan berakhir
aiman lil bro akan kuar
insyaallah....semua ni berbaloi2
amin


Sunday, 4 December 2011

sungguh malassssss......

kenapa malassss?????
sebab dah xlarat.....
kenapa xlarat?...
sebab dah sarat n berat.....
hahahahahhaha
sabar jela....

sesungguhnya me rasa sungguh malas skrg
dgn nak bwk badan pun dah xlarat
perut makin besar dan sarat
buat semua yg tgk
jd risau dan bimbang
macam dok tunggu masa jerrrrr
padahal bulan depan
heheheheheh

ntahla...kali ni mmg rasa bsr sgt
baju lama pun byk dah xmuat
perut pun rasa mcm dah hbs expand
hopefully ada ruang lagi
bila jalan skrg
rasa mcm baby dok tekan jerrrrr
risau mak....
kalau perut memulas2 tu....
mula la confius.....skt perut ke
sakit nak beranak?hahahahah
maklumla...slalu branak emergency jer
camtula.....
perut skrg ni pun bergerak2
tgh dok sembang2...blh nmpk baby bergerak2
ahahhahahah....so cute

tapi me mmg dah pancit
xlarat dah.....belakang sakit
pinggang sakit,bontot sakit
kalau nak beralih badan masa tdo
mcm pusing treilar 16 tayar je rasa
hadoiiiiii....sabar2.....

kalau kat opis skrg
dok diam2 jer dlm bilik
buat kerja....xpyh dok pi jln mana
hahahahah......cuma pi pantri
amik air....dgn pg toilet
buang air.....balance sguh....heheheh
rasa mcm nak pindahkan jer toilet tu
letak sblh bilik me ni...boleh?

shopping pun xlarat dh
kalau ada kusi roda ke....buggy ke
mau me srh mr AR tolak me pi shopping
kdg2 rasa....aklau trolley tu blh muat
mau me lompat dok dlm tu
heheeheh....teruk betul kan?

apa pun...itula pengorbanan
sorang isteri dan ibu
moga pahalanya berganda2
insyaallah
moga anak yg lahir nant
sihat dan sempurna
menjadi anak yg soleh
yg membahagiakan ibu dan ayahnya
moga ibu dan anak sihat + selamat
insyaallah....doakan me
agar terus kuat mhadapi perjuangan ini....
chaiyok2......

Thursday, 1 December 2011

hantu susu

hai...mai mana plak 
cite hantu susu ni kan
hehehheheh
dulu2 me rasa
masa me sekolah2 dulu
femes antu susu ni kan?

antu susu yg me nak story ni
xlain xbukan ialah
AIMAN IRFAN
me punya buah hati tu la

bkn apa....2,3 menjak ni
makin dekat nak dpt adik ni
dia kuat sguh minum susu
mlm2 pun sama
kdg2 kalau naik tdoq kul 10....smpai 11.30
dah 3botol besaq tu

kdg2 dr mlm smpai ke pg...
dkt 3,4 botol jgk
yg lthnya of cos la omaknya ni ha
dahla nak bgn pun
mcm nak pusingkan treler
tdo pun xcukup coz asykbgn mnum air+pg toilet
tmbh dgn buat susu aiman lg
mmg xckup tdo
so bsok pi keja
letih+stress.....huhuhuhu

tp nak buat cmna kan
demi anak tercinta
kena la buat
cma tfikir
nanti dah ada baby
lg la kalut kot
time baby minum susu
mesti xsama ngan abg aiman
jenuhla mama dok bgn buat susu
huhuuhuh....hopefully blh manage la...
dah nak sgt beranak kecik
amik ko....hahahhah
xpala.....moga Allah kurniakan pahala
byk2 kat mama
jadikan anak2 mama anak yg soleh
amin......








dikir aiman

Wednesday, 30 November 2011

rest

hari ni me mc
ptg smlm doc bg....srh rehat
coz bleeding tu la
masa sca...doc ckp baby + uri ok
maybe pndarahan skt kt pgkal rahim

perut  pun dah makin besar
rasa dok tekan tempat c-sect yg lama tu
sakit + pedih
so now...me keja baringggg jer...
bosan jgk...huhuhuhu

smlm doc ckp baby nmpak bsr
me pun rasa cmtu coz baju byk dah xmuat
doc ckp mmgla...makin byk anak,brtnya makin tmbah
aiman dulu 2.3,adam 2.7,yg ni 3.0 kot...heehhehe
smlm masa scan...tanya doc jantinanya...
doc try carik2...nmpk mcm boboiboy jerrrr
boboiboy pun boboiboy laaaa
asal sihat dan selamat

hari ni dah 1 december
cptnya masa blalu
bln yg sbuk dgn mcm2 xtvt
dgn closingnya...dgn akb nya
sian anak2 buah i...bosnya dah xlarat
huhuhuhu

mama...mama...mama jgn marah betta

hilang sakit tgk video ni
buah hati mama
i love u baby.....


Tuesday, 29 November 2011

alhamdulillah....

alhamdulillah
pagi td mr AR tepon
bgtau dia blh balik awal
maknanya besok dia dah balik
yeeeaaaaaaaa
overrrr ok mama aiman

berita yg sgt best
di saat yg betul
coz pagi tadi
me bleeding sikit
huhuhuhu....risau jgk
tp masih xpegi check lg
tunggula dulu....kalau teruks sgt nant
me pegila...huhuhuhu
hopefully semua ok

hopefully abah selamat smpai esok
coz abah pun xshat kan
poor him...huhuhuhu

angry momma!!!!!!!!!!!

huhuhuhuhu
sgt stresss ok
baru lps ngamuk kat aiman mlm td
and now mama rasa sungguh bersalah ok...
huhuhuhuu

kenapa mama ngamuk?
coz aiman suka mcabar kesabaran mama
yg makin menipis dua tiga menjak ni
huhuhuuhu

ntahla,maybe me yg terlalu emo
atau faktor sarat yg buat me cpt marah
bila kena ckp benda yg sama byk kali
mula la nak semput

yg aiman plak
bila kita larang
mcm suruh
lagi dibuatnya
tu yg mama geram betulllll

dia pun skrg ni
very sensitif
td kena marah
nangis teresak2,dgn muka sdh gilaaa
tu yg buat mama rsa bersalah n nyesal
huuuaaaaaaaaa

bila la kita 1 family blh dok skali ni
mama penat dah sorang2
nak sama2 didik anak
baru balance kot
insyaallah...masanya akan tiba
tapi xtau bila
abahhhhh....i need u hereeee
huhuhuhu

aiman dah minta maaf
janji xnakal lagi
mama pun dah mintak maaf kat aiman
coz marah2
sian dia,huhuhuhu
sedih plak tgk anak den ni tdo
i'm sorry ok
mama dah xlarat
aiman jgnla nakal2
mama love u so much AIMAN IRFAN
muuuahahahahahah




Monday, 28 November 2011

my baby....

tadi dok wat housekeeping pc
terjumpa plak gambar2 ni...
layaaaaannnnnnn
'
'
'
'
'

'

'

'
'
'

'
'
'
'
'
'
'
'

'
'

'
'






koleksi gambar aiman irfan
semasa dalam pantang
beza giler dgn skrg
heheheheheh
really miz that moment
rindu sgt nak pegang baby
nak bau baby
insyaallah...moga selamat semuanya nanti
amin.......


bersyukurlah

nak cerita apa kali ni?
tetiba jer kuar ayat 'bersyukurlah'?
hehehehehhehehhe

saja jer....
tiba2 terfikir
betapa bertuahnya diri ni
jika nak banding dgn org lain
kat luar sana

alhamdulillah
bahagia dgn hdup ni
bahagia dgn pilihan yg tlh dibuat
jgnla asyik nak ngeluh
asyik nak komplen
bersyukurla

kalau nak nyesal pun
dah xberguna
coz kita yg membuat pilihan
bg kita ia adalah yg terbaik
tapi jika jadi sebaliknya
kena terima la
xboleh nak patah balik....
betul x?

apa pun...
bandingkan diri kita dgn org lain
di luar sana
masih ramai lagi yg lbh susah
lebih derita
lebih malang

jika kita harus lpskan sesuatu
kena think positive
ada yg lbh baik utk kita
insyaallah....
kena percaya
apa yg kita lpskn itu
bkn rezki kita....

Sunday, 27 November 2011

selamat sudah

alhamdulillah.....
tadi dapat sms dr my frens
dia dah selamat bsalin
35weeks.......sguh xsangka

actually dia pg kl ikut husbandnya kusus
tiba2 pg ni contract setiap 5 min
dia dok msg bgtau perut dia cramp
baby pun asyk mengeras jer
me pun ckpla
maybe coz travel jauh
tmbah plk dok riba si kakak
tuptuptup
kul 12lbh my boss msg
mak mentua my fren bgtau dia dah bsalin

me tepon td
dia bgtau
smpai hospital kul 11
dah bukak 9cm
11.50 bsalin
alhamdulillah mudahnya
tp dia kata baby kena thn coz prem
biasala tu,mmg camtukan
insyaallah semuanya selamat

kitaorg actually due dekat2
dia punya due 4/1
me 24/1....tapi coz c-sect
maybe me pun akan awl jgk la
kitaorg 1 unit
so my boss pun pening coz dua2 akan cuti
time nak closing
hehehhehe

nmpknya me yg akan pening
tgl sorang2 ni
dgn taklimat closing early dec ni
huhuhuhu
chaiyok2.....hopefully me terus kuat&sihat

pagi td xtahan sgt
badan sakit2
panggil mak bidan urut sikit2
kat kaki,tgn & blkg
blhla,xthan dah nak tgu mr AR balik
huhhuhuhu
sakit kat betis & paha
sapa nak tlg urutkan kan?
hrapkan mr AR jela
my mum skt gigi plak
huhuhuhu
kalau x,blh jgk dia tlg urutkan
dugaaaannnnnn...bak kata aiman
hehehheheh
to mr AR....cptla balikkkkkkkkk


Friday, 25 November 2011

counting

counting and counting again
counting bila abah aiman nak balik
counting bila nak deliver
mentang2la akauntan,hidup penuh dgn counting jerrrr
hahhahahha......sabar jela

lama dah xmenulis
coz feeling not very well
2,3 hari ni
baru ni pegi check up
hb i xcantik,paltelet cam biasa la
xnaik2 pun,kali ni 77
misi un bisingla,huhuhu
camna nak naikkan platelet ni ek?
help me,help me
hb plak selama ni ok jekkkkk
tiba2 turun plak
skrg ni me xselera nak mkn plak
nasi pun dah kurang
xtau knpa,huhuhuhu
asyik minum air jer
risau jgk
kalau mlm2,mau 3botol yg 1liter tu hbs
bila minum rasa xpuas,mcm air xmsuk dlm prt pun
kalau minum air manis,lg xpuas
dugaan,dugaan
mujur xjd mcm aiman dulu
dkt nak bsalin
me gila minum air manis ais
sanggup sejam skali naik turun tangga
pi buat ayaq ais
gilerrrr sguh....
kordial f&n tu...
kalau beli,thn 3hari jerrrr
sbr jela
mcm2 fesyen....hahahha
hopefully me terus kuat
terus sihat smpai nak deliver
xmau jd mcm dulu lg...
huhuhuhu
kali ni perut rasa lg besar
mcm dah hbs expand dah
hopefully semua ok...
doakan me ek kwn2......


Tuesday, 22 November 2011

Sunday, 20 November 2011

hilang.....

apa yg hilang pagi2 ni?
ntahla....me pun xpasti
cuma me rasa hilang something
abaout a week jgk
tapi rasanya skrg dah ok skt kot
kena terima hakikat, kita xblh dpt semua yg kita nak
kita xboleh kontrol semua untuk jd hak kita
even kita perlukannya,kdg2 kita kena berkorban
me xpenah rasakannya sebelum ni
tapi skrg me dah mengalaminya
mmg agak terasa khilangannya
coz dah lama ia sntiasa ada......xkira masa dan ketika
susah atau senang.....it will be there
tapi skrg.....me dah hilang semua tu......
xpela.......ia xseteruk kehilangan ADAM IRFAN dulu
kehilangan itu lbh besar....tapi me redha...
begitu jgk this one.....xde apa2 pun.....
chaiyok2..........

kena think positive
apa yg hilang tu xpnting pun
byk lg benda penting menunggu di hadapan
perlukan me, perlukan perhatian me
yg dah hilang tu
biarkan jer hilang
xperlu dikenang
xperlu diingat lagi
xpenting pun

hidup perlu diteruskan
biar apa pun yg terjadi
skrg, me nak enjoy
best moments in my life
rasa baby kicking2
before me bersalin

spend time wif my cute aiman
yg skrg ni jd terlalu manja
terlalu sensitif
maybe dah tau xlama lg adik nak kuar
heheheheheh
but i think that he'll be a good brother
skrg hari2 pun dia rajin ckp dgn baby
bkn mcm abahnya....hahahah
so nanti....maybe baby lbh kenal abg aiman kot
hehehehehehh

mama aiman pun skrg lbh sensitif
kalau xdpt call mcm slalu....
mula la nak sedih....huhuhuhu
kan bagus kalau abah aiman boleh cuti smpai mama hbs pantang
blh ke?heheheheh....bukak company sndri la......
sabar jela........huhuhuhuu


Friday, 18 November 2011

yang ke 6.........


actually entri ni dah lama buat
tapi xsempat nak publish on the day
coz byk sgt benda yg mengganggu
tambah plakmcm2 xtvt yg blaku
lastly,kuar jgk entri ni....
buat mr hubby.....


alhamdulillah....tahun ni merupakan tahun ke 6 kami bersama
menempuh hidup berumahtangga yang penuh suka duka
sesungguhnya terima kasih ya Allah
atas kurniaan Mu
seorang suami, kekasih dan teman
yang terbaik untuk ku
yang sentiasa ada utk sama2
berkongsi segala2nya

rasanya macam baru semalam
kami menyulam cinta
rupa2nya dah nak masuk 6 tahun
cptnya masa berlalu
moga ikatan ini terus mekar ke akhir hayat
cinta ini terus indah ke akhir hayat

siapa sangka perkenalan suka2
membawa ke jinjang pelamin
hahahhah...lawak pun ada
sungguh xsangka kan bang?
4 tahun berkenalan
hanya thru surat + telefon
xpenah jumpa.....
februari 2002....dia mulakan langkah
april 2002 baru berjumpa
setelah 4 tahun berkenalan
bayangkan.........me pun xpercaya
2 tahun serius bercinta
april 2004 kami bertunang
dan 12 november 2005 kami kahwin.......
itula org kata...kalau jodoh xkemana kan

mmg xsangka akan kahwin org jauh
org pun pelik coz me dpt org jauh
dah tu bukan 1 universiti pun
camna boleh jumpak?
mr AR suruh me bgtau
kitaorg jumpa kat pesta buku
kat PWTC........ahahahhaha,skema gilerrrr
coz kalau nak cerita yg betul
panjang ceritanya

tapi sesungguhnya pertemuan ini
jodoh yang ditentukan Tuhan
syukur memilikimu
even kdg2 kita suka gaduh2 manja....
biasala tu kan
pasangan mana yg xtergigit lidah
inikan pula kita yg sama2 belajar
untuk mematangkan diri

perkahwinan jarak jauh
mengindahkan lagi perkahwinan ini
jarak bukan penghalang
masa yang terhad
buat kami begitu menghargainya
kami xmacam org lain yang boleh jumpa hari2
smpai skrg kami msh bercinta
duit telefon xkurang2 jugak....
hahahahhaah....rinduuuuuuu

kehadiran cahaya mata
menambah seri hidup kita
keletah aiman irfan yang menghiburkan
mengeratkan lagi kasih sayang abah+mamanya
kehadiran adam irfan
benar2 menguji kasih sayang kita
keadaan adam irfan ketika itu
membuatkan kita sama2 kuat
untuk saling menyokong antara satu sama lain

terima kasih abang....
ayg xkan lupa camna abg jga ayg seminggu di hospital
pepagi dah smpai hantarkan breakfast
bagi ayg mandi...temankan ayg makan.....
pastu abg balik....kul 12 abg dtg lg anta lunch,
teman makan smapi kul 3
tolong sapukan myk,lyn ayg sembang
pastu blk........kul 6 dtg lg anta dinner
teman ayg smpai kul 9...baru abg balik....
mmg abg penat kan?.....tapi abg buat semua tu utk ayg
tqvm.....

ingat lagi x....
abg jaga ayg dlm pantang...
coz mak kita dok jauh....
abg masak,tolong pakaikan bengkung,sapu myk
pakaikan stoking,msk air utk mandi
give me full support
utk rajin pam susu utk stok adam irfan

ingat lagi x......
bila thari + petang.....abg akan drop ayg depan lobi hospital putrajaya
sebelum pg parking
then abg dtg amik ayg....pimpin ayg ke NICU
utk kita tgk adam
ingat lagi x beg biru + termos yg abg slalu galas tu?
hari2 abg bwk beg tu isi stok susu adam+bekal ayg
ingat lagi x....camna abg marah kalau ayg nangis bila tgk adam?
akhir sekali....ingt lagi x,camna kita hadapi saat pemergian adam.....
hanya kita berdua di situ...
sama2 baca yasin....dan redha dgn pemergiannya
even kita hanya berdua masa tu.......kehadiran abg cukup utk bg kekuatan pada ayg
ingt lagi x...camna kita saling menenangkan antara satu sama lain
agar redha dgn kehilangannya...
bagaimana kita berdua kuat menguruskan jenazahnya
tanpa kehadiran org tua+keluarga yg masih dlm perjalanan
sesungguhnya kehadiran abg terlalu bermakna

adam irfan benar2 menguji
kasih sayang & cinta kita
sesungguhnya kita jadi lebih saling memahami
lebih saling memerlukan
lebih saling memberi sokongan
lebih saling memberi kekuatan

sesungguhnya abang anugerah yang terindah
moga ikatan ini terus mekar dgn kehadiran anak2
moga kasih sayang & cinta ini
tetap sama hingga ke akhir hayat
terima kasih atas segalanya......
i love u so much.......AMRAN ROSALI
HAPPY 6TH ANNIVERSARY!



Wednesday, 16 November 2011

sarat.....

alhamdulillah....minggu ni dah msk 31wk
minggu depan dah 8 bulan
sekejap jer masa berlalu
dan terasa semakin dekat masanya
xcited ada....xsabar ada
takut ada....trauma ada
semua bercampur2....huhuhu

dlm 31wk.....me semakin sarat
me kalau pregnant...perut kalah ngandung kembar
tu yg nmpak sarat benar
bwk diri pun dah xlarat
kalau tdo nak berpusing or bangun pun amik masa
dahla skrg ni bila tdo jer
sejam skali mesti bgn
minum air + pegi toilet

pedih ulu hati pun dah mula menyerang
nsb baik la mr cramp dah jrg datang
kalau x....lg azab...huhuhu
dgn keadaan cmni...bila aiman buat prangai
mula la nak marah2....sdh pun ada
bila dia xdgr kata...huhuhu
sian dia......mama abaikan dia...
sorry ok...mama dah xlarat

inilah pengorbanan utk jd sorang mummy
utk memeluk sorang baby
buah hati in the family
doakan me selamat melahirkan
doakan me + baby sihat dan selamat
me masih trauma sbnrnya...
tmbah plak dgn mcm2 crta yg me dgr.....
me jd takut......
tp me berserah padanya...
moga semuanya sihat + selamat....
maybe ada 7wk lg coz me kena c-sect....
moga me terus kuat mhadapi 7wk ni
terus sihat utk anak2......insyaallah


Tuesday, 15 November 2011

malasnyaaaaaaa.....

hiiiii.......lama sguh rasanya xmenaip
malas sungguh rasa 2,3 menjak ni...
byk benda nak story mory..
tapi xlarat nak menaip lg....huhuhu

byk yg berlaku 2,3 minggu ni...
ditambah dgn hati yg on off...
macam2....nanti i telling2 kat korang k.....
coz skrg i tgh MALASSSSSSSS.....

apa la nak jd ek?
camna nak buang penyakit malas ni?????
tolongggggg....tolongggg.......
jgnla anak mama dlm perut ni jd cmni.....
xmo ok baby cute...eheheh
biar mama jer yg malas......



Tuesday, 8 November 2011

petua keluarga bahagia.....

1. Doa yang berterusan.
2. Patuh ajaran agama.
3. Murah dengan pujian.
4. Murah dengan khidmat.
5. Murah dengan belaian kasih sayang.
6. Murah dengan sentuhan.
7. Mencari kebaikan pasangan.
8. Cari masa berkomunikasi, berbual atau bergurau senda.
9. Cari kebaikan dan pembaikan diri daripada setiap pertengkaran.
10. Menghormati had, sempadan atau hal peribadi pasangan.
11. Menilai diri daripada perspektif pasangan.
12. Berfikiran terbuka – boleh tegur menegur.
13. Berani mengambil risiko emosi – tegur/perubahan/ berpisah sementara.
14. Menilai dan memberi keutamaan dalam kehidupan.
15. Tolak-ansur.
16. Menghormati dan mengambil kira ‘gerak batin’ (intuition) perempuan.
17. Tidak mengejar kebendaan semata-mata.
18. Sedar bahawa perselisihan kadangkala tidak boleh dielakkan.
19. Mengubah diri untuk merangsang perubahan pada pasangan.
20. Sanggup berkorban buat pasangan.
21. Menghormati pasangan.
22. Berasa amat beruntung (dan nyatakan) mendapat pasangan yang ada.
23. Perhubungan seksual yang sihat dan diredai.
24. Menghormati perbezaan dalam diri pasangan.
25. Sentiasa bermaafan sebelum tidur.
26. Sentiasa bersangka baik terhadap masa depan.
27. Meletakkan hak kepada pasangan.
28. Tidak menjadi hamba kepada pasangan.
29. Berubah secara kecil-kecilan untuk meningkatkan kebahagiaan.
30. Mengawal marah. Buat perjanjian.
31. Mencari penyelesaian dalam situasi ‘menang-menang’.
32. Muhasabah hubungan untuk mencari punca masalah.
33. Menghormati sifat semula jadi pasangan.
34. Memahami peranan ‘pasangan’.
35. Hubungan perasaan sesama pasangan.
36. Jangan simpan ketidakpuasan, sedih, marah atau benci dalam hati.
37. Bentuk kod kasih sayang dan anda berdua saja yang tahu.
38. Sengaja merancang untuk membaiki hubungan suami isteri.
39. Tujuh kali puji dan satu teguran.
40. Sebut ‘I love you’ sepanjang masa.
41. Banyakkan bergurau dan bermesra.
42. Sentiasa berterus terang.
43. Beri masa untuk perubahan berlaku – sabar.
44. Elakkan berdebat untuk mencari kebenaran.
45. Elakkan salah pasangan.
46. Cari titik pertemuan.
47. Selesaikan masalah hari ini pada hari ini juga.
48. Lebih banyak memberi daripada menerima.
49. Minta nasihat, pandangan atau maklum balas daripada pasangan.
50. Sentiasa bersemangat – bangun tidur, pergi kerja, balik kerja dan sebagainya.
51. Seimbangkan hubungan dari segi:
  • Mental, pendidikan dan ilmu
  • Emosi
  • Fizikal dan ekonomi
  • Sosial
  • Spiritual
52. Jangan berjauhan terlalu lama (kecuali terpaksa).
53. Tidak terlalu mengongkong.
54. Tidak bertindak bersendirian.
55. Memberi peluang untuk berbeza:
  • Pendapat atau pandangan
  • Hobi
  • Kegemaran
  • Makanan
  • Cita rasa
  • Warna pilihan dan pelbagai
56. Humor atau lawak dari semasa ke semasa.
57. Minta bantuan untuk memecahkan kitaran negatif.
58. Berwawasan dan pandang ke depan (tidak terjebak dengan masalah semasa).
59. Tidak meminta yang bukan-bukan.
60. Bentuk undang-undang atau peraturan dalam rumah tangga.
61. Mencari kelainan dan perubahan positif.
62. Elakkan mendera pasangan dengan apa cara sekalipun.
63. Reda, syukur dan tawakal kepada Allah s.w.t.

Tuesday, 1 November 2011

mampukah aku?

Ya Allah..
Kau ampunilah dosaku yang telah ku lakukan,
Kau limpahkanlah aku dengan kesabaran yang tiada terbatas,
Kau berikanlah aku kekuatan mental,
Kau kurniakanlah aku dengan sifat keredhaan,
Kau peliharalah lidahku dari kata-kata nista,
Kau kuatkanlah semangatku menempuhi segala cabaran-Mu,
Kau berikanlah aku sifat kasih sesama insan..

Ya Allah..
Sekiranya suamiku ini adalah pilihan Mu di arash,
Berilah aku kekuatan dan keyakinan untuk terus bersamanya,
Sekiranya suamiku ini adalah suami yang akan membimbing tanganku di titian-Mu,
Kurniakanlah aku sifat kasih dan redha atas segala perbuatannya,
Sekiranya suamiku ini adalah bidadara untukku di jannah-Mu,
Limpahkanlah aku dengan sifat tunduk dan tawaduk akan segala perintahnya,
Sekiranya suamiku ini adalah yang terbaik untukku di dunia-Mu,
Peliharalah tingkah laku serta kata-kataku dari menyakiti perasaannya,
Sekiranya suamiku ini jodoh yang dirahmati oleh-Mu,
Berilah aku kesabaran untuk menghadapi segala kerenah dan ragamnya..


Tetapi Ya Allah..
Sekiranya suami ku ini ditakdirkan bukan untuk diriku seorang,
Kau tunjukkanlah aku jalan yang terbaik untuk aku harungi segala dugaan-Mu,
Sekiranya suamiku tergoda dengan keindahan dunia-Mu,
Limpahkanlah aku kesabaran untuk terus membimbingnya,
Sekiranya suamiku tunduk terhadap nafsu yang melalaikan,
Kurniakanlah aku kekuatan-Mu untuk aku memperbetulkan keadaannya,
Sekiranya suamiku menyintai kesesatan,
Kau pandulah aku untuk menarik dirinya keluar dari terus terlena..

Ya Allah..
Kau yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untukku,
Kau juga yang Maha Mengampuni segala kesilapan dan keterlanjuranku,
Sekiranya aku tersilap berbuat keputusan,
Bimbinglah aku ke jalan yang Engkau redhai,
Sekiranya aku lalai dalam tanggungjawabku sebagai isteri,
Kau hukumlah aku di dunia tetapi bukan di akhirat-Mu,
Sekiranya aku ingkar dan derhaka,
Berikanlah aku petunjuk kearah rahmat-Mu..

Ya Allah..
Sesungguhnya aku lemah tanpa petunjuk Mu,
Aku buta tanpa bimbingan Mu,
Aku cacat tanpa hidayah Mu,
Aku hina tanpa Rahmat Mu..

Ya Allah..
Kuatkan hati dan semangatku,
Tabahkan aku menghadapi segala cubaan-Mu,
Jadikanlah aku isteri yang disenangi suami,
Bukakanlah hatiku untuk menghayati agama-Mu,
Bimbinglah aku menjadi isteri solehah..

Hanya pada Mu, Ya Allah..
Ku pohon segala harapan,
Kerana aku pasrah dengan dugaan-Mu,
Kerana aku sedar hinanya aku,
Kerana aku insan lemah yang kerap keliru,
Kerana aku leka dengan keindahan dunia-Mu,
Kerana kurang kesabaran ku menghadapi cabaran-Mu,
Kerana pendek akal ku mengharungi ujian-Mu..

Ya Allah Tuhanku..
Aku hanya ingin menjadi isteri yang dirahmati,
Isteri yang dikasihi,
Isteri yang solehah,
Isteri yang sentiasa dihati suamiku..