Sunday, 29 April 2012

mode:bz tp puas hati

salam
sori frens
agak bz since blk putrajaya
xsmpt update lg
coz bz dgn spesel event mgu ni
apa tu?
tunggguuuuuuuuu

Tuesday, 24 April 2012

menahan rindu

apa punya tajuk tu ek?
org ombak rindu
dia plak nak tahan rindu
boleh kerrrr?

tula masalahnya
xboleh...huhuhu
tp kena kuatkan hati ni
bsok boleh jumpa dah
selepas 5 hari berpisah

sgt rindu
xsabar nak jumpa
nak peluk2
nak sayang2
nak gomoi2
apa tu?....ganas sgt bunyik nya?
hahahahhahaha

jgnla risau
i xbuat aksi 18sx la kt blog ni
sapa yg i rindukan sgt tu?
sapa lg......org ini lerrrrr
sila lihatttttt......

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-



-
-

abang long yang pot pet pot pet.....rindu plak nak dgr bebelan dia tu

3 hero i........yg tengah tu xpe,jap lg nak jmpk dah...heheheh

yg ni lg rindu coz slalu melekat ngan mama jerr...sian dia


bsok hbs jerrr taklimat
zassss....mama blk dgn abah
tgu ek anak2ku sayang
xsabar nak peluk cium diaorg
muuuahhhhhh





























Friday, 20 April 2012

baik-baik sayang

morningggg....
entri hujung minggu ni
kisah me nak tinggalkan
dua hero bulat ni
this week coz
mama diaorg ni kena pg kusus
seminggu di putrajaya

harapnya semua ok
especially aqeem
coz me xpenah tglkan 
dia lama2....setakat pg pasar kejap adala
hehehehheh

actually diaorg rilex jerrr
takut me ni
yg berjuraian airmata
rinduuuuuuu
mesti dok menghitung hari jerrrrr

alhamdulillah 
stok susu cukup
utk si aqeem yg bam bam
mujur dari awal dah mula buat stok

baik2 yek anak2 mama
nant mama blk dgn abah tau
abah diaorg pun kusus
isnin smpai rabu
so bertemula kitaorg 
kat putrajaya
dan blk bsama2 utk 
jumpa kitaorg punya
sweet little pie

moga Allah melindungi anak2 mama
jgn nakal2 k
sian tok nab nanti
love both of u so much!!!!
muuuahahahah

dok fikir bila mama nak blk ker aqeem?sian anak mama

tdo pun termenung lagi?


along jaga adik ok

stok untuk aqeem....alhamdulillah




Wednesday, 18 April 2012

petua melegakan batuk bayi

sehari dua ni
baby aqeem batuk
sian plak tgk
heran jgk
dia kan fully bf
tapi dapat jgk batuk
yela....nak buat camna
kena la try carik ubatnya

so me pun mintak tlg mr google la
ni antara petua yg mudah me rasa
nak try la tgk
mudah2an berjaya
insyaallah
sian aqeem yg bulat tu
batuk2......cpt sht ok baby

Petua Melegakan Batuk Bayi/Kanak-Kanak Berkahak


Petua 1
1. Selepas mandi pastikan ubun-ubun dikeringkan
2. Sapu minyak bawang di dada bayi atau kanak-kanak
NOTA: Cara membuat minyak bawang: Potong kecil-kecil bawang merah dan campurkan dengan minyak masak.

Petua 2
1. Ambil asam gelugor dan tenyeh-tenyeh ke tapak tangan bersama sedikit kapur makan
2. Sapu di dada bayi atau kanak-kanak yang batuk

supermom ke supermak?

hiiiiii....
kali ni nak cerita...
ttg pengalamn 1st week
mula keja

hhhuuuaaaaa
semputttt....but now dah blh sesuaikan diri
hari 1st tu...kalut semacam
penat rasa...maklumla
sorang diri menguruskan anak2...
mujur ada tok & wan
tapi depa pun dok kalut nak smyg,mandi apa
aiman plak kdg2 buat hal
bila kita kejutkan mula la mcm2 onar dia
mula la mama ni nak hot...
lama2 skrg ni...dh ok dah
lbh dr beranak sulung lh..hehehee

so skrg...pepagi angkut brg2
masuk keta dulu
byk gila beg...
beg baju diaorg,bekas susu aqeem,beg pam susu,handbag
baru anak 2, kalau 10 cmna la gamaknya ek
sabar jela dengan mak kamu ni anak2 oiiii
hehehehheh
apa pun......really enjoy this motherhood experience
love both of u!!!!!!!!
muuuuaahhhhhhhhhh



terima kasih penyelamat bumi....

salam semua....
agak bz this week
almaklumla...baru masuk opis
setelah 4 bulan bercuti
blk keja jer....trus k.o
hahahahha
buat apa tah kat opis
lbh dr keja site lg
heheheheheh

hari ni nak citer
psl penyelamat bumi
sapa penyelamat bumi tu?
ni la penyelamat i tu....


apa tu?
ni namanya valve
utk i punya pump susu tula
ceritanya....valve yg lama tu dah tenat
kena ganti baru la
kalau x,susu tu xtrun msk dlm botol tu
asyik tumpah jer
huhuhuhu...sayang oooooo
me dah order online benda ni
so semalam baru smpai
lega sgt rasa
betul2 penyelamat bumi
coz me dok ssh hati
psl susu slalu tumpah b4 this

really enjoy this breastfeeding routine
harapnya Allah terus bg peluang
dan rezki utk aqeem
insyaallah....amin

Monday, 16 April 2012

bagaimana menjadi ibu yang hebat!

Ibu yg hebat?Ibu yg memberikan yg tbaik utk anak2nya ialah ibu yg hebat.bagaimana melakukannya?let us read this :

Kebaikan Susu Ibu:
(1) Makanan awal terbaik!
(2) Sistem imun yang lebih kuat; perlindungan daripada jangkitan, alergi, asma, kencing manis, obesiti dan lain-lain penyakit.
(3) Bayi yang lebih cerdik!
(4) Lebih mudah untuk di hadamkan.
(5) Ianya PERCUMA!
(6) Mudah – Sentiasa tersedia segar pada suhu yang bertepatan.
(7) Rasa susu ibu berubah mengikut apa yang si ibu makan. Jadi, bantu memperkenalkan pelbagai rasa makanan kepada bayi (melalui susu).
(8) Kepekatan susu ibu juga berubah mengikut cuaca dan suhu sekeliling. Waktu tengahari yang apanas misalnya, susu ibu akan lebih cair agar bayi dapat hilangkan dahaganya terlebih dahulu sebelum mendapat susu akhir yang lebih pekat dan mengenyangkan. Pada waktu malam dan awal pagi yang sejuk misalnya, susu ibu akan lebih pekat berkrim untuk berikan lebih tenaga dan lemak yang bersesuaian untuk bayi.
(9) Menguatkan ikatan emosi di antara si ibu & anak.
(10) Kebaikan untuk IBU – membina keyakinan, membakar kalori, bantu mengecutkan uterus, serta mengurangkan risiko terhadap kanser payudara, uterus & ovari.

Kebaikan Susu Formula:
(1) Mudah – Sesiapa sahaja boleh berikan susu kepada bayi, tak semestinya ibu sahaja. Tak perlu kosongkan/ pam payudara pada waktu tertentu. Tak perlu cari ruang privasi untuk memberi susu.
(2) Kurang frekuensi penyusuan kerana penghadaman susu yang perlahan. Bayi akan tidur lebih lama.
(3) Ibu tak perlu risau untuk kawal pemakanan sendiri – boleh makan apa jua, atau tak makan langsusng (diet) kerana tak perlu risau tentang penghasilan susu badan.
Walaupun kebaikan Susu Ibu kelihatan lebih banyak berbanding Susu Formula, penyusuan susu ibu ini tidaklah semudah A-B-C, ya (namun, tidaklah menyusahkan sehingga memudaratkan si ibu). Anda silap jika anda rasa tak perlu baca apa-apa, dan apabila tiba masanya nanti (bila bayi dah lahir), secara semulajadi anda akan pandai menyusu bayi/ susu akan banyak melimpah ruah! Emm, fitrah semulajadi?
Jadi, mari kita lihat apa pula Cabaran Susu Badan berbanding Susu Formula.

Cabaran Menyusu Badan:
(1) Sakit di payudara pada peringkat awal kerana masih tidak pandai untuk menyusukan (latch-on pain). Namun, masalah ini boleh di atasi dengan mendapatkan pertolongan daripada yang pakar. Banyakkan pembacaan, tingkatkan pengetahuan.
(2) Lebih frekuensi penyusuan kerana susu ibu sangat mudah di hadam. Anda akan dapati bayi anda tidur tidak lama seperti bayi yang minum susu formula.
(3) Lebih komitmen buat si ibu – perlu kerap menyusu/ pam payudara untuk buat stok susu perahan. Namun, akan menjadi lebih mudah dengan praktis yang berterusan & pengurusan masa yang efektif.
(4) Ibu perlu hadkan pengambilan kafein.
(5) Kondisi kesihatan/ perubatan si ibu.

Cabaran Memberi Susu Formula:
(1) Perlu cari susu formula yang benar-benar serasi dengan bayi.
(2) Keselamatan produk tersebut.
(3) Susu formula yang berjenama agak mahal, terutama susu untuk bayi dari 1 hari ke 6 bulan. Ada yang 1kg = RM100!
(4) Kurang antibodi.
(5) Kesesuaian dengan keperluan bayi seiring dengan pembesaran bayi. Perlu tukar jenis-jenis susu apabila bayi telah capai umur tertentu.
(6) Kebarangkalian untuk kolik dan sembelit adalah lebih tinggi.
Sekarang anda dah tahu kebaikan di antara Susu Ibu dan Susu Formula, serta cabaran masing-masing, mungkin anda boleh jadikan panduan ini untuk membuat keputusan dalam memilih makanan awal yang mana untuk anak anda, bergantung kepada tahap keselesaan dan cara hidup anda.

**moga Allah bagi peluang kepada kita untuk menjadi ibu yg hebat...insyaallah


be strong

salam semua
dah lama me xberblog walking
sejak ada baby ni
tadi sempat bw jap
bukak blog kak moon
baca ttg kisah norma & talib
perkembangan terbaru norma

so touching ok
sedih sgt
hrp norma terus kuat
kuat semangat spt camna dia selama ini
begitu jgk utk her family
moga terus beri semangat kepada Norma
insyaallah.....moga allah berikan yg terbaik
utk norma & family


Sunday, 15 April 2012

placenta previa 2

ok....ni sambungannya
bila msuk wad tu
me dok kat bilik yg
ada 4 katil
so berkenalan la dgn roomate
mcm msuk asrama plak
hahahahhah
2 org placenta previa jgk
sorang namanya tipah
dah sebulan dok wad
sbb uri bwh tula
sorang lg azmah....bru smgu masuk
sorang lg nama apa tah
xtanya coz dia tengah sakit contraction
heheheheh

bila dgr si tipah tu dah sebulan
me mula ssh hati
dia ckp...selagi uri tu xnaik
dok la dlm wad tu smpai bsalin
hhuuuuuaaaaaa
mmg sungguh pun
ketiga-tiga kami dok dlm wad smpai bsalin
coz uri xnaik2....
alhamdulillah semua dah selamat bsalin
tipah dapat baby girl,me & azmah dapat baby boy
diaorg dua ni mmg kaki makan
especially azmah
seronok tgk dia mkn
sguh bselera
me plak masa tu xbrapa nak selera
jeles tgk diaorg makan
huhuhuhuhu

rupanya byk kes placenta previa
or femes dipanggil 'geng pp'
hehehhehe
bila lama dok dlm wad
kwn tu bersilih ganti
of coz la geng pp ni jeles
dgn org2 yg dah bsalin ni
yela,klau bsalin normal
next day blh blk dah
klau czer,3hari dah blh blk
ktaorg ni jer yg xbalik2
dok mhitung hari bila nak czer
huuuaaaaaaaa

bygkanla me dok dlm wad 48hari
sungguh menduga hati ini
dgn rindunya,dgn sunyinya
rindu sgt kat aiman
rindu sgt kat rumah
sdih sgt bila fkrkan aiman
bwk diri sorang2
abah dia keja
jauh plak tu
mujur ada tok n wan
untuk tumpang kasih

tambah sedih bila
2mgu me msuk wad
my mom kena operate
buang batu dlm hempedu
abah me la kalut skit dgn adik me & his wife
ulang alik tgk me & my mom dlm wad
me pun xblh kuar tgk my mom
doa jela yg mampu me kirim
alhamdulillah,my mom dah sihat

sesungguhnya dugaan itu sentiasa ada
kadang2 rasa macam nak kalah jgk
mcm dah xmampu nak hadapinya
xmampu nak harunginya
tapi alhamdulillah
berkat doa,dorongan & sokongan semua
me terus kuat
hadapi semua dugaan ni
apa lagi bila tgk muka
aiman & aqeem
me rasa me kena kuat
utk terus sihat
untuk diaorg berdua
insyallah....

****love both of u so much!!!!!adam too....muuuaaahhhhh




placenta previa

hi semua
malam ni baru sempat
nak update
citer lama dah
tapi nak share jgk

malam ni me nak citer
pasal placenta previa
atau org kita panggil
'uri kat bawah'
yg sebabkan me dok wad
sebulan before lahirkan aqeem

alhamdulillah
dua kehamilan yg lepas
me xde masalah ni
13/12/2011....
me ada appointment di hsb
psl mslh platelet low
doc buat scan sama
coz me dah 35wk

suddenly....
doc detect me punya uri kat bwh
so doc srh me msuk wad
hari tu jgk
hhhuuuuaaaaaa
baru plan nk pg melaka
next day utk konvo adk me
selamat jalan lerrrrr.....huuhuuhuhu

tengahari tu balik....
packing brg2
dalam kul 6 pun check-inla kat hsb
dlm 10lbh baru msuk wad
setelah lama tunggu kat tempat check-in
huhuhuhuhu
sedih gilerrrrrr
rindukan aiman
me mmg xsuka msk wad
sapa yg suka kan?hehehehhe
xperience smgu dlm wad
masa lahirkan adam dulu
mmg serik...huhuhuhu

okla....me sambung citer lain in next entry ok....take care semua....





Saturday, 14 April 2012

work....work...work

salam semua
lama giler xmengupdate
bz sungguh ngalahkan anak 10
hahahahahah

almaklum ler...
bila mula keja ni
blk jer mesti rindu kat anak
so blk keja
dok ngadap anak jerla
xsmpt mengupdate blog
sian blog aku
bsawang nampaknya
heheheheheheh

byk lg citer nak share
tapi xsempat2 lg
today ialah hari kedua me msk opis
masih on holiday mood lg
mau x nya
4bln bercuti....
heheheheheh
lupa habis.....hahahahah

smtra nak recall balik semua tu
take time kot
heheheh....alasan
masuk2 jer bz dgn kusus
dgn meeting
xdan nak tgk keja lg
bsok blh mula kot
bilik pun xdan kemas lg
berhabuk....tu la
lama sgt cuti

apa pun
kena kuatkan semangat
chaiyok2......mulakan keja
byk benda nak kena buat
insyaallah

****miss my sweet little pie already.....huaaaaaa



Saturday, 7 April 2012

back to normal

hadoiiiiii
lamanya x mengupdate blog
kenapa?
sebab malasssss
dan jgk sbuk menjadi
fulltime mother
mother ok...bkn housewife ok
hehehehheheehhe

setelah hampir 4 bulan bcuti
now dah tiba masanya
utk mula kembali ke opis
yang sgt kucintai....heheheh
yeke?...hahahhaha
kena cintaila.....
tula tempat mencarik rezki
selama ini

besok mula antaq aiman+aqeem
ke rmh pengasuh
takut maknya yg poyo lbh
dok sedih bagai
anak2 tu relax jerrrrr
huhuhuhuhu

mesti rindu gilerrr nant
dah xboleh gaduh2 dgn aiman lg
xboleh geram2 aqeem lg
mesti lmbt giler rasa
nk tunggu kul 5...huuuuaaaaa
b4 this.....pegi psr kejap pun
dah rindu

apa pun
i've to sacrifice
moga Allah melindungi anak2 mama
rindu sgt sama kamu berdua
tunggu mama balik k....
love u a lot!!!!
muuuaaahhhhhhhhh