last week
cuti wilayah
kitaorg balik johor
anak dah sekolah
bila cuti panjang bru blh blk kg
tu pun kalau time cuti pnjg
bapaknya pun cutila
klu dok tgh laut nun
harapan la kan
huhuhuhuhu
so misi kali ni
penuh dengan agenda
jalan2 carik makan
alhamdulillah semua yg di plan
dapt makan
hahahhaha
jumaat petang lepas keja
kitaorg gerak blk johor
singgah tdo muar dulu
coz atuk n nenek ada kt muar
diaorg blk kg jap
mlm tu smpai
singgah makan mee bandung
ngan mee siput
korang penah mkn mee siput???
sebenarnya mee siput ini atau ada juga yang mengelarkan mee sanggul merupakan snek orang dolu2 yang dibuat secara tradisi diuli tepung pastu dijadikan bentuk mee yang halus dan dibuatkan lingkaran atau disangul dan dijemur sehingga kering..tapi sekarang ini ramai yang dah buat mee siput secara komersial..dan siap dijual sama ada yang belum digoreng atau yang siap untuk di makan. Mee siput sebenarnya makanan ringgan yang terkenal di negeri Johor dan senang didapati di daerah Muar, Batu Pahat dan di daerah2 lain di Johor.
Mee ini sedap di makan ranggup bersama sambal tumis bilis dan ada juga yang memakan mee siput ini bersama pencicah seperti sos yang dibuat sendiri mengunakan cili kering atau cili hidup dan taburkan pula dengan sedikit kacang tanah tumbuk.. Selain dari di makan secara digoreng ranggup krap..krup bunyinya mee siput ini boleh juga dijadikan bahan asas untuk membuat mee goreng, mee sop atau ala2 maggie sebab iainya sangat praktikal dan mudah..dan yang utamanya mee siput tidak mengandungi bahan pengawet yang berlebihan..lebih2 lagi yang di hasilkan oleh pengusaha 2 kecil di luar bandar.
Mee ini sedap di makan ranggup bersama sambal tumis bilis dan ada juga yang memakan mee siput ini bersama pencicah seperti sos yang dibuat sendiri mengunakan cili kering atau cili hidup dan taburkan pula dengan sedikit kacang tanah tumbuk.. Selain dari di makan secara digoreng ranggup krap..krup bunyinya mee siput ini boleh juga dijadikan bahan asas untuk membuat mee goreng, mee sop atau ala2 maggie sebab iainya sangat praktikal dan mudah..dan yang utamanya mee siput tidak mengandungi bahan pengawet yang berlebihan..lebih2 lagi yang di hasilkan oleh pengusaha 2 kecil di luar bandar.
ini i copy paste k
sedap mee siput ni
makan dengan sambal
nyum...nyum...nyum
mee bandung xpyh ceritala kan
me rasa as long as u kat muar
kedai mana pun
mesti mee bandung dia sedap
hahahahahah
mee bandung muor |
mee siput |
esok pagi
sebelum gerak balik bandar tenggara
singgah carik satay
yg femes katanya di bandar muor
mana nak carik pepagi org jual satay
kat muor ada
kt kelantan pun ada
so singgah la kt sini
beli satay
sedap sataynya
berasa la rempahnya tu
boleh try ok
satay muor on the way balik singgah beli murtabak singapore kt ayer hitam ni pun sedap jugak sebijik rm15 tapi mmg puas hati la daging ngan telur dia banyak recommended ok |
malam tu plak
kitaorg ke dataran jb
mencari yong tau fu
me suka kuah yong tau fu kt sini
mmg lain dr yg slalu dok makan
tu yg kena mai carik jgk tu
xlupa jgk tauhu bakar
wajib makan bila mai sini
gerai pilihan kami |
hasil tangkapan |
nyum...nyum...nyum ni kisah esoknya plk lepas amik nenek cuci darah kt spital singgah tapau nasi lemak wak kentut ni pun lokasi wajib singgah bila balik johor |
hari isnin gerak blk
singgah beli murtabak singapore lg kt ayer hitam
puas hati coz semua yg teringin
dapat makan
dan hasil jalan2 carik makan tu
blk rumah
nek atas penimbang
naik 2 kilo
huuuuaaaaaaaaaaaa
next week jalan2 cari makan kt utara plk
kita tgk nak nek brapa kilo plk
huhuhuhuhu
No comments:
Post a Comment