Tuesday, 7 July 2015

bila milo dan oreo bergabung


bila berjauhan ni
bila balik jumpa anak2 time weekend
mmg mls nak ke mana pun
nak spend masa dengan diaorg je
coz cuti 2 hari tu amat bermakna
setelah berjauhan selama 5 hari

so balik bulan puasa ni
kita spend time sama2
di dapur sediakan juadah berbuka
hero2 me tu kan sgt helpful
kalau kita kat dapur
depa pun kalut sama
especially si adik tula

so balik baru ni
sempatla buat agar2 oreo lapis milo
slalu dok tgk org share kt fb
mcm sedap je
mcm senang je
beli bahan dah lama
tapi xbuat2 jgk

so di bulan puasa ni
silalah rajinkan diri
untuk buat pencuci mulut ni ek

chef sudah memulakan tugas

kita patah2kan oreo dulu

patah lagik

kacau lagik

dan kacau lagik

dah siap...ini la rupenya :)


so kat bawah ni me share resipinya
mudah sgt
makan sejuk2
mmg heaven gilerrrr
selamat mencuba ye

*************************************************************


12 gm atau 10 gm agar-agar serbuk ~ 1 peket
750 ml air
160 gm gula
400 gm susu cair
3/4 cawan Milo
1 bungkus Oreo ~ patah 2, biarkan dengan cream

Masak agar-agar bersama serbuk agar-agar hingga larut
Masukkan gula dan masak hingga gula larut
Tambahkan susu cair dan kacau hingga mendidih

Asingkan 2 cawan ke dalam periuk lain dan campurkan dengan Milo
Kacau adunan hingga sebati
Ambil 1 cawan adunan agar-agar Milo dan tuangkan ke dalam loyang 8 inc yang telah di basahkan dengan air terlebih dahulu.
Baki adunan Milo di panaskan dengan api kecil supaya tidak mengeras.
Milo dalam loyang pula di biarkan mengeras sedikit tapi masih suam

Apabila permukaan adunan Milo dalam loyang mengeras sedikit ( tapi masih suam ) cucuk atau toreh permukaannya dengan garfu, supaya adunan atau lapisan seterusnya mudah melekat dan tidak mudah tanggal.
Dengan berhati-hati tuangkan adunan putih.
Tuang pada bahagian tepi, jangan tuang di bahagian tengah sebab bahagian tengah masih lembut. Tuang dengan sudu sikit-sikit.
Kemudian susunkan oreo yang telah di patahkan tadi
Biarkan lapisan putih pula mengeras.
Lakukan poroses yang sama, cucuk atau toreh permukaannya dengan garfu.

Akhir sekali tuangkan baki lapisan Milo
Biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais hingga membeku
Potong dan hidangkan

No comments:

Post a Comment